История

В началото... | ... Manowar отиват на път ... | ... Manowar се завръщат у дома

    “Целия смисъл да излизаме на сцената за да свирим на живо е да взривиме главите на хората” казва басиста на Менъуор Джоу ДеМайо. “Това е което правим; това е енергията на групата. Ние излизаме за да ритаме задници. Излизаме за да ги отвеем. Излизаме за да убиваме. Това е Метъла. Всеки, който твърди обратното не свири Хеви Метъл.”

   С двойния диск “Hell On Stage Live”, първия албум за Менъуор за “Metal Blade”, групата доказа, че слуховете, че Метъла умира са били абсолютно неверни. Всъщност, Метъла е жив и добре също толкова разрушителен както винаги. Те се завръщат с 16 песни, следвайки примера на августовата традиция Deep Purple – “Made In Japan”, Who’s Live At Leeds”, Цепелинската класика “The Song Remains The Same”, дават на феновете това, за което са чакали. Оценението на феновете за различните настроения в Manowar е просто един от показателите на силната, магическа връзка между групата и техните фенове. Историите за верността на феновете на Manowar са станали легендарни. Феновете непрестано изпращат на групата писма, подписани с тяхната собствена кръв и техни снимки с татуировки на Manowar. На последното Европейско турне, Норвежки фенове прелетяли над 1,000 км на Юг от най-северните части на Норвегия за да видят концерта на Manowar в Осло. Когато група от Австралийски фенове разбрали, че Manowar ще свирят в Япония, хванали самолет до там и присъствали на всичките четири концерта. Поклоници от Аржентина събрали хиляди подписи на фенове, молещи Manowar да дойде в тяхната страна.
    “Ние имаме най-великите фенове на света,” споделя
Scott Columbus. “Нашите фенове ни поддържаха много време. Дадоха ни всичко да повярваме, че ние сме защитниците  Хеви Метъла. Ето защо ние успяхме да запазим вида на нашата музика. Затова не сме отхвърлени или прибегнали до комерсиализация. Нашите фенове са в началото на всичко, което правим. Ето защо сме завършили всичко, което сме започнали от начало.”
   В началото
Joey DeMaio е работил като бас/пиро техник за Black Sabbath. Когато Sabbath свирили на концерт в Newcastle City Hall в Англия, той срещнал първия китарист на Manowar – Ross The Boss, който по това време свирил за Shakin Street, поддържаща група на Sabbath. И двамата споделяли любовта към идеята за Хеви Метъл, не след дълго те създали Manowar. По-късно, подкрепени от първичния глас на Хеви Метъла, Eric Adams (и барабаниста Donny Hamzik), Manowar записват първия си, Battle Hymns. Изпъква студения разказ на легендарния актьор Orson Welles в песнта “Dark Avenger”.
  
Когато Manowar взимат сили с нов издател, те подписват договора с тяхната собствена кръв, ставайки първата банда демонстрирала тяхната обвързаност по този начин. Тяхното второ издание, “Into Glory Ride”, се подчертава с дебюта на “Scott Columbus”, човек силен с палките на барабаните, че обикновени каси на барабаните просто не издържали и се разпадали под ударите на неговите удари, след което му били направени специални барабани от неръждаема стомана.  


Manowar отиват на път | Върни се горе


    Записан и събран за 6 дни, третия албум на Manowar, бил озаглавен “Hail To England”. Той ознаменувал дебюта на групата във Велико Британия. От нахлуването на викингите от 878 островите не са били виждали толкова много енергия и мощ. Цяла Европа станала плячка на Manowar по време на турнето “Spectacle Of Might” докато групата прекосявала и взривявала всичко по пътя си след техния четвърти албум, “Sign Of The Hammer”. Това станало по времето когато Manowar влезнали в рекордите на Гинес, ставайки най-шумната група в света.
    Все още на крилете от
“Sign Of The Hammer”, групата издава “Fighting The World”. Manowar преминава из цяла Европа като буря отново с помощта на предходния си албум. През цялото време, публика прииждала и прииждала. Manowar били радостни от цялата тази неоправляема тълпа, зашеметена от дивото свирене, шумно и тежко, канейки също фенове да се къчат на сцената и да пеят заедно или дори да свирят на китара.
    Следващия албум на групата,
“Kings Of Metal”, групата била наричана така от тяхните международни легиони от фенове. Те пътували до Англия да запишат “The Crown And The Ring”, също както останалите песни, със 100 мъжки гласа от хора “Canoldir” в катедратала Свети Пол в Бирмингам. Тази величествена работа била подкрепена от оркестър, също както всичките песни в “Kings Of Metal”. Двете концертни турнета отдали значимото на този албум.


Manowar се завръщат у дома | Върни се горе


    Феновете чакали четири години за следващото предложение на групата. През този период Manowar построили тяхно собствено студио в Ню Йорк, то било кръстено на Haus Wanfried, името на къщата на композитора Richar Wagner. Оттам излиза и седмия албум на групата , “The Triumph Of Steel”, който предоставял над 70 минути чиста метална мощ. Вдъхновени от Омировата Иляда, песента “Achilles: Agony And Ecstasy In Eight Parts” продължава 28 минути. “The Triumph Of Steel” влиза в немските чартове под номер 35 и достига буреносно до 8-мо място, без сингъл или клип. Когато албума бил издаден в Гърция, феновете обградили най-големия музикален магазин в Атина за да бъдат между първите, които ще чуят новия диск.
   Допълнителни копия били спешно издадени, толкова голямо било търсенето на
“The Triumph Of Steel”. Групата свирила пред повече от 15,000 диви метъли в Атинската зала – “Stadium Of Peace and Friendship” в тяхното първо шоу там.            Групата продължила да пълни залите. В Хановер, Германия бил достигнат нов стандарт в разбиранията за чуване, чупейки техния световен рекорд в книгата на Гинес за най-шумна група на планетата. Двама звукови специалисти обявили измерванията и документацията за това какъв в какъв шок Manowar поставили града, свирейки с удивителните 129.5 децибела през 10 тонови колони, като всяка една от тях била 12 м на височина и 6.5 м на широчина. Това зашеметително събитие било разпространена из целия свят. Друга забележителност от турнето “Secrets Of Steel” било първия концерт на групата в Русия , където те били избрани да свирят на живо, побеждавайки дори Beatles и Michael Jackson.
   
След две години прекарани в правенето на новия албум, Manowar издават “Louder Than Hell”. “Ние сме перфекционалисти” възкликва Joey, имайки предвид дългия интервал от време. “Добрите песни не растат по дърветата както и великото изкуство не се съобразява с някакви своеволни разписания. Когато сме вдъхновени – създаваме. И когато създаваме, нашата цел е да уловим отношението и силата на тези песни поставени когато ги свирим на живо в студиото. Нашата жива енергия е подчертаването на характера на тази група.”
 

Върни се горе

Назад към Групата