.
Interview of Janne Kivilahti (Suomeksi)
.
Pääsin haastattelemaan Sonata Arctican Janne Kivilahtea lauantaina 22. tammikuuta:

Haastattelija: Ensimmäiseksi onnittelen teitä suorastaan LOISTAVASTA levystä, joka on nyt top20:ssä Suomen virallisella listalla. Vielä vuosi sitten Sonata Arctica oli tuntematon bändi keskeltä korpea, nyt te olette lähdössä Stratovariuksen ja Rhapsodyn kanssa Euroopan kiertueelle. Miten tämä kaikki ehti tapahtua vuodessa, miten te teitte sen?

Janne: Mehän ei itse olla saatu aikaiseksi kuin demo ja levy, kaikki muu on lähinnä levy-yhtiön ansiota. Kiertueellekin meidät valittiin pelkän sinkun ansiosta. Voi myös olla, että Stratovarius halusi nimenomaan kotimaisen bändin lämppäriksi.

H: Käsittääkseni demonne joutui jotain epämääräistä reittiä Spinefarmille, te itse ette lähettäneet sitä heille. Mitä bändin päässä liikkui, kun Spinefarmilta otettiin yhteyttä?

J: Pitää paikkansa, demo päätyi Spinefarmille ulkopuolisen henkilön toimesta. Eihän me nyt ihan NÄIN hyvään kuitenkaan uskottu, kun Spinefarmilta otettiin yhteyttä. Mahdollisuuksia johonkin kyllä oli, ajatuksissa oli vain "Tehtiinpä tässä vain demo, ei sen kummempaa".

H: Minkälaisen sopimuksen saitte tehtyä Spinefarmin kanssa?

J: Kolme vuotta, kolme levyä.

H: Eli tänä vuonna, ilmeisesti loppuvuodesta, on odotettavissa uusi levy?

J: Kyllä, tai viimeistään ensi vuoden alussa.

H: Miten Ecliptica on otettu Suomessa vastaan, ts. miten mediat + ihmiset ovat suhtautuneet siihen?

J: Pääasiassa kommentit ovat olleet erittäin positiivisia, vain joitakin hajaääniä on kuulunut lyriikoista. Ne ovat kuulemma kuin suoraan jostakin "teinisarjasta".

H: Oletteko te jo "julkkiksia" lähiympäristössänne?

J: Ööh... Emme.

H: Kuinka suuri vaikutus TV-mainoksella on ollut Ecliptican myyntiin? Kuinka paljon levyä ja sinkkua on myyty sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti?

J: Onhan se tietenkin jonkin verran vaikuttanut, vaikkakin esimerkiksi Pohjois-Suomessa kaikilla ei näy Nelonen (kanava, jolla kyseinen mainos on näkynyt). Uskon kuitenkin, että sillä on ollut ainakin jonkin verran vaikutusta, sillä mainostahan on näytetty hyvään katseluaikaan. Ulkomailla levyä aletaan julkaisemaan vasta ensi viikon alussa. Suomessa on myyty noin 8 000 levyä ja yli 3 000 sinkkua.

H: Onko teillä toiveita kultalevystä?

J: Ehkä mahdollisesti saattaisi se kultasinkku irrota, kun rajanakin on vain 5 000 myytyä kopiota. (Toim. huom. käykää HETI ostamassa sinkku, hintaa vain 15mk. Kyllähän Sonata Arctican pitää esikoissinkulla kultaraja rikkoa! Jos olette ostaneet jo yhden sinkun, ostakaa toinen...)

H: Kuunteletteko te itse ollenkaan levyänne vai painottuuko musiikin kuuntelu enemmän Stratovariukseen?

J: Alussa tuli kuunneltua joitakin biisejä Eclipticalta, mutta kun niitä pitää vielä itse soittaakin... Mielellään jotain muuta, vaikka aivan eri tyylistä musiikkia. Lähinnä kuuntelen jotain ...(miettii)... esimerkiksi In Flamesia ja Dream Theateria.

H: Olette lähdössä valloittamaan Eurooppaa Stratovariuksen ja Rhapsodyn kanssa, mitkä ovat fiilikset näin ennen kiertuetta? Jännittääkö?

J: Ei tuollaista osaa vielä oikein ajatella, kun on näitä kotimaisia keikkojakin vielä monta jäljellä. Ehkä myöhemmin alkaa vasta jännittämään.

H: Kiertueen aikana teillä on alle 50 päivässä noin 40 keikkaa. Tulevatko keikat eroamaan mitenkään Suomen keikoista? Hirvittääkö maailmanluokan tähtien kaltainen urakka, ts. keikka per päivä taitaa olla hyvin raskasta "tuoreelle" bändille - pelkäättekö epäonnistumisia?

J: En usko, että keikat tulevat suuremmin eroamaan Suomen keikoista, varmaan vähän tiiviimpi setti pitää olla. Aina kaikki on kuitenkin mennyt vähintään siedettävästi, siinä mielessä ei ole mitään pelättävää.

H: Kuka sai idean, että te olisitte sopiva bändi Stratovariuksen lämppäriksi? Kuinka monta sekuntia mietitte vastausta?

J: Stratovariuksen manageri otti Spinefarmiin yhteyttä ja ehdotti tällaista. Jani ja Tony olivat juuri miksaamassa Eclipticaa Helsingissä, miksaukset olivat juuri loppuneet, viimeisenä iltana he menivät käymään Rytkösen Ewon luona. Hän oli sitten maininnut, että tiedossa saattaisi olla lämppärikeikkoja. Kun pojat kysyivät "pääesiintyjää", Ewo mainitsi että tarkoituksena olisi saada Sonata Arctica Rhapsodyn ja Stratovariuksen lämppäriksi Eurooppaan. Siinä taisi mennä 5-10 minuuttia ennen kuin alkoi tajuamaan mistä oli kyse.

H: Tehän olette tunnetusti Stratovarius-faneja, mutta mitä mieltä olette kolmannesta mukana olevasta bändistä, Rhapsodysta? Onko Luca Turillista (Rhapsodyn kitaristi) Timo Tolkin "haastajaksi"?

J: Eipä taida oikein keneenkään iskeä tämä "miekka ja lohikäärme" -meininki. Eiköhän molemmat kitaristit ole suurinpiirtein samaa luokkaa.

H: Mitä Sonata Arctica tekee, kun kiertue on ohi? Aiotteko levätä laakereillanne vai suunnitteletteko jo kesän keikkoja?

J: Näillä näkymin on tavoitteena ainakin parit festarit, minulla ja Tommylla alkaa myös armeija heinäkuussa.

H: Nummirock sekä Tuska Metal Fest ovat tunnetusti kesän metallisimmat festarit Suomessa, vuonna 99 Nummirockissa soittivat mm. HammerFall, Stratovarius, Nightwish, Children of Bodom, Sentenced jne. Onko mahdollista nähdä Sonata Arctica toisessa tai jopa molemmissa tapahtumissa?

J: Tuskaan emme voi osallistua, koska armeijamme on alkanut ennen sitä. Nummirockia ja Provinssirockia on vilauteltu, ne eivät tosin ole vielä varmoja, mutta ovat kuitenkin ykkösvaihtoehdot.

H: Ja sitten viimeinen kysymys: onko teiltä pyydetty jo paljon nimmareita?

J: Ensimmäisellä keikalla jo soundcheckissä oli nimikirjoituksia pyytäneitä henkilöitä, se oli aika yllättävää. Kemissä (SA:n kotikaupunki) kaikki vain kohtelevat meitä tavallisina ihmisinä, saattavat ehkä ajatella "Mistähän tunnen tuon naaman?"

H: Ok, suurkiitokset haastattelusta.

© Ossi Jääskeläinen

by Kalle Karikoski (C) 1999